Slide background
Slide background

Cerovlje

cerovlje2Cerovlje je općinsko središte nastalo na važnom prometnom pravcu ceste koja je povezivala Istru i Rijeku, a još je veći značaj dobilo 1876. izgradnjom željezničke pruge Divača – Pula. Naselje je na mjestu današnjeg postojalo već u 13. stoljeću, kada ovim krajem vladaju akvilejski patrijarsi. Međutim, prvi se put izrijekom, kao Cerovlje, spominje 1325. u Istarskom razvodu, a u Urbaru pazinske grofovije iz 1498. nalazimo ga kao Czerolach.

Na glavici uz cestu Pazin – Rijeka, neposredno uz željeznički prijelaz, nalazi se crkvica Svetog Trojstva iz 15. stoljeća, s ostacima fresaka nepoznatog majstora iz vremena gradnje, koju je 1588. proširio domaći svećenik, glagoljaš, pop Ivan Bubić rodom iz obližnjeg Previža.

 

cerovljecrkvica

mlinskikamenO njegovu djelu svjedoči glagoljicom isklesan mlinski kamen uzidan u južno pročelje. Svetoj Trojici je 1886. dograđena je lopica, trijem pred ulazom.

Poviše naselja koje se pruža hrptom prema sjeveru župna je crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije sagrađena 1804., a dograđena 1910.


Cerovlje se najviše razvilo koncem 19. i početkom 20. stoljeća kada je izgrađena crpna stanica na kojoj su parne lokomotive vlakova koji su putovali prema Puli ili Divači popunjavane vodom i ugljenom.

prugaciglana

Zahvaljujući nalazištima kvalitetne gline u dolinama oko Cerovlja i Boruta u ovim se krajevima već početkom 19. stoljeća razvila proizvodnja cigle. Na toj je tradiciji i prirodnim potencijalima 1911. poduzetnik Antonio Mezzar iz Previža u Cerovlju izgradio ciglanu, koja je uz onu u Borutu, u to vrijeme bila jedini industrijski pogon u cijeloj središnjoj Istri. Bez obzira na to Cerovljanština je ostala poljoprivredno područje.


Općina Cerovlje, utemeljena 1993., dala je novi poticaj razvitku ovog kraja, a osim unapređenja komunalnog sustava zalaže se za svekoliku afirmaciju cijelog kraja kroz razna društvena, sportska i kulturna događanja. 

 

makare

U općinskom se središtu svake godine u mimohodu okupljaju maskirane skupine iz svih krajeva općine Cerovlje i drugih područja u Istri, a u povodu Dana Općine Cerovlje (22. lipnja) ovdje se održava susret pučkih svirača i pjevača pod nazivom Sopci i kantaduori općine Cerovlje.

 

Billy 

billyU Cerovlju je rođen Drago Opašić Billy (12. prosinca 1948.) utemeljitelj suvremene istarske speleologije. On je u Pazinu 1971. osnovao Speleološko društvo Istra, a 1975. vodio je veliku istraživačku ekspediciju u Pazinskoj jami. Istražio je više od 450 speleoloških lokaliteta u Istri, a prvi se spustio u 361 metara dubok Rašporski ponor, u to vrijeme najdublji poznati speleološki objekt u Istri.
Bio je zagriženi anarhist, ali i daroviti pjesnik.

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad web stranice, dok nam drugi pomažu u poboljšanju stranice i korisničkog iskustva. Odluka o tome želite li dopustiti kolačiće ili ne je na Vama. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti web stranice.