Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

dragucrok2bwMalo se koje područje može pohvaliti tako bogatom i vrijednom kulturno – povijesnom baštinom kao područje Općine Cerovlje, taj karakterističan prostor središnje Istre kojim je stoljećima prolazila granica Venecije i Austrije i u kojem je prisutna stalna migracija stanovništva uzrokovana raznim čimbenicima.

Sve te migracije raznih naroda, različite kulture pa i pogranični sukobi, utjecali su na bogato kulturno nasljeđe koje danas nalazimo na ovim prostorima.

 

pazkula3Prisjetimo se samo starih zamaka i dvoraca na Pazu, Gradinju, Posrtu i Belaju, prekrasne arhitekture i freski u Draguću, zapise Mikule Gologoričkog u „Istarskom razvodu“ – najstarijem pravnom i putopisnom tekstu pisanim glagoljicom, pronađene nadgrobne ploče (stele) rimske obitelji Labijen iz II. Stoljeća prije Krista, kao i velikog broja crkvi i kapelica koje s okolnih brežuljaka dominiraju pomalo nestvarnim krajolikom.

 

 

grimaldaPregled najvažnijih kulturnih znamenitosti po općinskim mjestima možete vidjeti na ovim Internet stranicama klikom na ponuđene nazive mjesta.

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad web stranice, dok nam drugi pomažu u poboljšanju stranice i korisničkog iskustva. Odluka o tome želite li dopustiti kolačiće ili ne je na Vama. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti web stranice.