Slide background
Novaki Pazinski

novakizvonNaselje se prvi put spominje 1341. kao imanje akvilejskog patrijarha. Kasnije njime upravlja kršanska i lupoglavska vlastela, pićanski biskupi i pazinski kapetani. No, to se utvrđeno naselje nalazilo poviše današnjeg na brdu Stari Novaki. Kada je u ratovima u 16. i 17. stoljeću uništeno, podignuto je ovo na današnjem mjestu. Ondje se nalaze ostaci kapelice, a s vrha brda pruža se lijep pogled na okolinu. Naseljem dominira župna crkva Svetog Mihovila arkanđela, izgrađena u 17. stoljeću, kada i 25 metara visok zvonik uz nju. Ova jednobrodna građevina sa svetištem ima četiri kapele, a u svakoj od njih mramorni oltar. Na glavnom su oltaru prikazi Blažene Djevice Marije, Sv. Ulriha i nepoznatog vojnika. Oltarnu Sv. Sebastijana naslikao je Mario Schergat rođen u Zajercima, a živi i radi u Veneciji.

novakicr

Uz samu cestu koja spaja Cerovlje i Pazin podignuta je u 15. stoljeću crkvica Sv. Roka, zaštitnika od kuge. Sliku koja resi njen oltar naslikala je Maria Creglia.

Ribolov

novakibareNedaleko naselja nalaze se bare, najpoznatije i ribom najbogatije vode u središnjoj Istri kojima gospodari ŠRD Pazinčica iz Pazina. Na barama je ribolov u travnju i svibnju dopušten vikendom i blagdanima, a od lipnja do prosinca svaki dan.

ribolov

Vikendom u srpnju, kolovozu i rujnu dopušten je i noćni ribolov. Dnevne ribolovne dozvole izdaju se u konobi Štacion u Cerovlju. Dopušten je ulov jednog komada plemenite ribe (šaran, štuka, amur i linjak), te dva kilograma bijele ribe (babuška, žutooka, somić i klen).

Pješačenje

Novakima prolazi trasa pješačke staze koja povezuje stazu Zelengrad na Pazinštini i stazu Svetog Šimuna na Gračašćini. Orijentir pješacima može biti željezničko stajalište. Uz njega, prema zapadu, staza vodi prema Brhajima na Pazinštini, a prema istoku, prema Gračašćini. Prolazeći uz sela Ćusi, Šegari i Marečići vodi do Škljonki kroz brdoviti flišni krajolik s vidicima na masiv Učke i prostrano polje pod njom. 

marecici

U Marečićima je za Drugog svjetskog rata, 1942. utemeljena prva organizacija Komunističke partije.

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad web stranice, dok nam drugi pomažu u poboljšanju stranice i korisničkog iskustva. Odluka o tome želite li dopustiti kolačiće ili ne je na Vama. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti web stranice.